Program Expresi Dr. Muda Peringkat Negeri Melaka

Written by Super User on . Posted in Lain - lain Aktiviti

Pada 7 Oktober 2017 (Sabtu) telah diadakan satu Program Expresi Dr Muda Peringkat Negeri Melaka. Pelbagai pertandingan turut diadakan seperti bicara berirama, ucapan awam dan sebagainya. Majlis penutup dirasmikan oleh Pengarah Kesihatan Negeri Melaka iaitu YBhg. Datuk Dr Ghazali Bin Othman

Doktor Muda merupakan pelajar sekolah tahun 4, 5 dan 6 yang terpilih dan terlatih sebagai Pembimbing Rakan Sebaya, yang bertindak sebagai pemangkin kepada perubahan pengetahuan, sikap dan amalan kesihatan yang positif di kalangan pelajar sekolah.

Doktor Muda ini diberi latihan mengenai asas kesihatan bagi menyediakan mereka menjadi pendidik kepada rakan sebaya. Mereka bertindak sebagai role model, promoter dan motivator kesihatan kepada rakan-rakan di sekolah.

Oleh kerana itu, pemilihan calon yang sesuai sebagai doktor muda amat penting. Lazimnya, pelajar yang berminat, sihat, kemas, berpersonaliti menarik, memiliki sifat kepimpinan, bertanggungjawab, berpengaruh, suka menolong dan cemerlang dalam akademik menjadi kriteria dalam pemilihan Doktor Muda.

 

Selanjutnya [+]